2.3. Artikel 11 - Generalistisch aanbod voor doelgroepen

1.Generalistisch aanbod voor Vlamingen in het buitenland (RVi/BVN)

Artikel 11 § 3: “RVI richt zich op de doelgroep Vlamingen die permanent of semi-permanent in het buitenland verblijft alsook op de Vlamingen op reis in het buitenland. RVI is een combinatie van Radio en Internet. Beide media vullen elkaar aan.

De VRT Zal het huidige radioaanbod voor Vlamingen in het buitenland behouden en een multimediaal participatief webplatform ontwikkelen voor de Vlamingen in het buitenland.

BVN (Het Beste van Vlaanderen en Nederland) is het publieke televisienet voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep, de Nederlandse Wereldomroep en de VRT. BVN biedt een selectie aan uit het aanbod van Eén, Ketnet, Canvas en Nederland 1, 2 en 3. BVN is over (bijna) heel de wereld te bekijken. De VRT zal haar aanbod op BVN versterken.” 

 

Om te voldoen aan deze bepalingen dient de VRT:

  1. een multimediaal participatief webplatform te ontwikkelen voor de Vlamingen in het buitenland;
     
  2. haar aanbod op BVN te versterken

 

De VRT geeft aan op welke punten hij al dan niet voldoet aan deze bepalingen:

RVI

Tot 31 december bood de VRT een beperkte eigen programmering aan voor Vlamingen in het buitenland via RVi en RV op satelliet en RVi.be. RVi bracht vooral Radio 1-programma’s en RV vooral Radio 2-programma’s.
De website van RVi had een doorverwijsfunctie naar gespecialiseerde informatie. Er kan naar alle VRT-radionetten geluisterd worden via het internet.

 

BVN (Het Beste van Vlaanderen en Nederland)

Het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) is de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. De BVN-partners (VRT, Nederlandse Wereldomroep en de Nederlandse Publieke Omroep) zorgen voor een volledige Nederlandstalige programmering. De VRT levert ongeveer een derde van de programma’s. Het gaat over nieuws-, informatie-, ontspanning-, sport- en kinderprogramma’s.

De Stichting BVN heeft als doel wereldwijd televisieprogramma’s uit te zenden uit Vlaanderen en Nederland voor Nederlandstaligen in het buitenland.  Door het verspreiden van een realistisch beeld van Vlaanderen wil de Vlaamse Gemeenschap in de eerste plaats in het buitenland verblijvende Vlamingen en Nederlanders bereiken.  Daarnaast wil de Vlaamse Gemeenschap, samen met Nederland, een band onderhouden met alle actoren in het buitenland die geëngageerd of geïnteresseerd bezig zijn met Vlaanderen en de Nederlandse taal.

De BVN-overeenkomst bepaalt dat het Vlaamse aandeel in de programmering minstens 30% moet zijn. Met 1.472 uitzenduren op een totaal van 4.274 uitzenduren bedroeg het aandeel in 2011 van VRT in BVN 34,4% [32](tegenover 33,7% in 2010).

De door de VRT ter beschikking gestelde programma’s (in principe rechtenvrije Vlaamse programma’s) zijn vooral nieuws- en duidingsprogramma’s, programma’s over breed-culturele, algemeen maatschappelijke en toeristische onderwerpen, en jeugdprogramma’s.  Vanaf juni 2010 beschikt BVN over een glasvezelverbinding met Brussel, waardoor de beeld- en klankkwaliteit van de doorgestraalde programma’s overeenkomen met de door de VRT in uitzendkwaliteit aangeleverde programma’s.

Belangrijke gebeurtenissen in Vlaanderen en Nederland zoals calamiteiten, verkiezingen en grote evenementen en belangrijke actuele nieuwsontwikkelingen krijgen in het schema van BVN altijd voorrang ten koste van de reguliere programma’s.  Evenementen creëren een groot gevoel van betrokkenheid bij de BVN-kijker over wat er leeft in Vlaanderen (en Nederland). 

Belangrijke gebeurtenissen en evenementen die de kijkers in het buitenland live of semi-live konden volgen in 2011 waren onder meer de Kersttoespraak en de toespraak n.a.v. de nationale feestdag van de koning, de 11 juli-viering, het extra-journaal naar aanleiding van de eedaflegging van de regering Di Rupo, en een extra journaal over de granaataanval in Luik op 13 december.

 

Conclusie: De VRT blijkt deze doelstelling behaald te hebben.

 

[32]Vlaamse programma’s die vanaf 2009 via BVN werden uitgezonden, in alfabetische volgorde : 10 jaar Dieren in Nesten, 1000 Zonnen en Garnalen, Blokken, Bonjour Congo, Bourgondisch Complot, Brandweer, Brazilië voor Beginners, Bumba, Dagelijkse Kost, De Allerslimste Mens, De Canvascrack, De Chriscollectie, De Generatie Show, De Jaren Stillekes, De Kazakkendraaiers, De Kinderpuzzel, De Klas van Frieda, De Laatste Show, De Pappenheimers, De Premiejagers, De Rode Loper, De Schaduw van het Kruis, De School van Lukaku, De Slimste Mens, De Slimste Thuis, De veelvraat Hugo Claus, De Zevende Dag, De Zoo, De Zussen van mijn Dochter, Dieren in Nesten, Dubbelleven, Een Simpel Plan, Eeuwige Roem, Ergens Onderweg, FC De Kampioenen, Flikken, Gentse Waterzooi, Gewoon Free, God en klein Pierke, Goesting, Groenland, Het goddelijke Monster, Heterdaad, Het Onvoltooide Land, Huis te koop, Iedereen eco, In de Keuken, India voor Beginners, Karrewiet, Katarakt, Kinderen van De Windt, Koppen, Kukeleku, Kulderzipken, Los Zand, Luchthaven, Made in Belgium, Mag ik U Kussen, Man Bijt Hond, Marollen, Mega Mindy, Meneer Doktoor, Mercator, Mijn Moeder, Ook Getest op Mensen, Oud België, Publiek Geheim, Rang 1, Spring, Terug naar Siberië, Terzake, Thuis, Tiktak, Tomtesterom, Tournée Générale, Van Vlees en Bloed, Villa Vanthilt, Vissershaven, Vlaanderen Muziekland, Vlaanderen Vakantieland, Voorbij de Grens, VRT Journaal, We Are from Belgium, Weg naar Compostella, Wildcard Myanmar, Witse, Wizzy & Woppy, X-treem, Zalm voor Corleone, Zo Is Er Maar Eén, Zonde van de Zendtijd