2.2.5. Een divers muziekbeleid dat kansen geeft aan jong, Vlaams talent

2.2.5.1. De VRT capteert jaarlijks 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via één of meerdere aanbodsmerken

De VRT stelt dat ze in 2016 355 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via de aanbodsmerken capteerde. Hiermee is de doelstelling van 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending ruim behaald.

Radio 1 bood 41 captaties aan, Radio 2 12, Klara 124, Studio Brussel 120, Eén: 9, Canvas 26 en Ketnet 1.

Als bijlage 7 wordt het overzicht met de concerten van 2016 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.2. De VRT organiseert vier keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse cultuursector

De VRT stelt dat ze in maart 2016 een cultuurmanager aanstelde. Die overlegde geregeld met vertegenwoordigers uit de culturele sector. Zo werd de VRT-beleidsnota cultuur voorgesteld bij Overleg Kunstenorganisaties, was er overleg met de klassieke-muzieksector (zoals het Concertgebouw Brugge, BOZAR en deSingel), met belangrijke festivals (zoals het Kunstenfestivaldesarts en het Theaterfestival), met de boekensector (uitgeverijen en Boek.be) en met vertegenwoordigers van belangrijke culturele evenementen (zoals Utopia en Leuven/opening Plantin-Moretus Museum).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.3. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse muzieksector

De VRT stelt dat ze op 9 juni en op 7 december een overleg organiseerde met Muziekoverleg.

Muziekoverleg is de koepel van 19 Vlaamse muziekorganisaties. Er werd onder meer overlegd over de diversiteit in het muziekaanbod van de VRT, de aandacht voor nieuwe muzieknummers, de spreiding van lokale muziekproducties en promotiekansen van de Vlaamse muziek op de VRT-televisienetten.

Een ander vast aanspreekpunt van de VRT voor overleg met de professionele muzieksector is Kunstenpunt, het steunpunt van de Vlaamse overheid voor de ontwikkeling van de beeldende kunsten, muziek en podiumkunsten in Vlaanderen en Brussel. Samen met Kunstenpunt organiseerde de VRT in 2016 de MIA’s. Ook de organisatie van de Klara’s gebeurde in samenwerking met Kunstenpunt.

De VRT werkte samen belangenverenigingen en steunpunten zoals Poppunt (voor Vi.be) en Sabam for Culture (voor de sponsoring van VRT-muziekevenementen).

Een overzicht van de samenwerking tussen de VRT en het middenveld is opgenomen in bijlage 8.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.4. De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale muziektijd innemen

De VRT verbindt zich ertoe dat 25% van de totale muziektijd op alle VRT-radionetten bestaat uit Vlaamse muziekproducties. In 2016 werd deze performantiemaatstaf gehaald met 25,5% Vlaamse muziek voor alle radionetten samen.

Als bijlage 9 wordt het overzicht van Vlaamse muziekproducties per maand en per zender meegegeven. De meting wordt gedaan via de Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Vlaamse muziekproductie. Op basis van deze data worden het totale cijfer bepaald. Dit zijn geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van de verschillende radionetten. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 augustus en van 1 tot en met 31 oktober 2016 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.5. Minstens 30% van de muziektijd op Radio 2 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2016 30,4% van de muziektijd van Radio 2 Nederlandstalig was. Tijdens de dagprogramma's was dit 27,7%, tijdens de avondprogramma's 26,4% en tijdens de nachtprogramma's 38%. 

Als bijlage 10 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 2 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via de Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 2 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 2. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 augustus en van 1 tot en met 31 oktober 2016 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.6. Minstens 15% van de muziektijd op Radio 1 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2016 15,6% van de muziektijd van Radio 1 Nederlandstalig was.Tijdens de dagprogramma's was dit 17%, tijdens de avondprogramma's 13,8% en tijdens de nachtprogramma's 17,14%

Als bijlage 11 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 1 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via de Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 1 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

 De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 1. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 augustus en van 1 tot en met 31 oktober 2016 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.