Klacht FM Promotion BVBA tegen FM Goud Bree VZW en Planet Rock VZW ongegrond

FM Promotion BVBA legde bij de VRM klacht neer tegen de lokale radio-omroeporganisaties FM Goud Bree VZW (radio FM Goud) en Planet Rock VZW (radio FM Goud Plus). Dit wegens het niet naleven van het verbod op rechtstreekse bindingen tussen beide VZW's en zeggenschap uitgeoefend door radio FM Goud over radio FM Goud Plus.

Volgens de klager voldoen beide VZW's niet meer aan de basisvoorwaarden van artikel 145 van het Mediadecreet om erkend te blijven omdat er sprake zou zijn van rechtstreekse bindingen tussen beide radio's en uitoefening van zeggenschap door radio FM Goud over radio FM Goud Plus hetgeen een schending inhoudt van artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet. De klager voert in zijn klacht een overzicht aan van wat volgens hem zijn standpunt bewijst en wat hij door een deurwaarder heeft laten vaststellen.

Uit de memorie van toelichting bij het ontwerp dat tot artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet heeft geleid, blijkt dat de decreetgever met deze bepaling het cross-ownership tussen lokale radio-omroeporganisaties en/of de achterliggende vennootschappen heeft willen verbieden maar bepaalde vormen van samenwerking niet volledig heeft willen uitsluiten. Daarnaast wordt zeggenschap in de parlementaire stukken omschreven als rechten, overeenkomsten of andere middelen die afzonderlijk of gezamenlijk met inachtname van alle feitelijke en juridische omstandigheden, het mogelijk maken een bepalende invloed uit te oefenen over meer dan twee landelijke radio-omroepen.

De in de klacht beschreven feitelijkheden kunnen beschouwd worden als vormen van niet-verbonden samenwerking tussen de radio's FM Goud en FM Goud Plus. Voorts brengt het loutere bestaan van huwelijkse, relationele en/of familiale banden in de bestuursorganen van de betrokken organisaties - hoewel het bestaan ervan bij de klager begrijpelijkerwijs de indruk kan wekken dat beide rechtspersonen niet volledig onafhankelijk opereren - op zich niet mee dat er sprake is van rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen en/of zeggenschap in de zin van artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet. De klager wijst geen handelingen of daden aan waarmee dergelijke bindingen of zeggenschap concreet wordt aangetoond.

Op basis van de gegevens waarover de VRM thans beschikt, kan dan ook geen inbreuk op artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet worden vastgesteld. De klacht wordt bijgevolg ongegrond verklaard.

Mediadecreet

de lokale radio-omroeporganisaties worden opgericht in de vorm van een rechtspersoon. Het
maatschappelijke doel van de rechtspersoon bestaat hoofdzakelijk in het verzorgen van
radioprogramma's. De lokale radio-omroeporganisaties kunnen alle activiteiten verrichten die
rechtstreeks of onrechtstreeks aansluiten bij de verwezenlijking van hun maatschappelijke doel.
Rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisaties zijn niet toegestaan en leiden er evenmin toe dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent over meer dan één radio-omroeporganisatie. Rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisatie enerzijds en anderzijds een of meer landelijke,
regionale of netwerkradio-omroeporganisaties zijn evenmin toegestaan en leiden er evenmin toe dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent over die radio-omroeporganisaties. Een rechtspersoon die een lokale radio-omroeporganisatie voor lokaliteit Brussel exploiteert, kan ook de regionale televisieomroeporganisatie exploiteren die als verzorgingsgebied het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad heeft;

Partij 1:
FM Promotion BVBA
Partij 2:
FM Goud Bree VZW - Planet Rock VZW
Kamer:
Algemene kamer
Datum publicatie: 17 juli 2018
Beslissingsnummer:
2018-029
Type procedure:
Klacht