7.3. Investeren in leiderschaps- en talentontwikkeling

7.3.1. De VRT werkt een programma voor leidinggevenden uit

De VRT stelt dat leidinggevenden belangrijk zijn bij het opbouwen van een nieuwe bedrijfscultuur.

Centraal in het ontwikkelen van het Fier op de VRT- project (cf. supra) staat de rol van de leidinggevenden. Vanuit de HR-afdeling werd gefocust op het versterken van de leidinggevende vaardigheden en het ondersteunen van samenwerkingsdynamieken in de praktijk van de dagelijkse werking. Om deze leiderschapskwaliteiten te versterken volgden 45 medewerkers een leiderschapstraject.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

7.3.2. De VRT werkt een programma van loopbaan- en mobiliteitsmanagement uit

De VRT wil leidinggevenden en medewerkers de gelegenheid geven om een loopbaancoaching op te starten. Op die manier wil de omroep nagaan welke talenten van medewerkers mogelijk onderbenut worden. Dat biedt medewerkers eventueel de gelegenheid om een nieuwe functie op te nemen binnen de organisatie, zich verder te ontwikkelen en zo inzetbaar te blijven in een continu veranderende omgeving.

De VRT verspreidde alle informatie van nieuwe interne vacatures naar alle medewerkers, onder meer via een wekelijkse nieuwsbrief. Zij stimuleerde personeelsleden om in dialoog te gaan met hun leidinggevende of HR-verantwoordelijken over het invullen en uitbouwen van hun loopbaan.

18 medewerkers kregen van de HR-afdeling actief loopbaancoaching. Daardoor wisten zij beter wat hun talenten zijn en konden ze gerichter op zoek gaan naar nieuwe functies. 51 medewerkers kregen binnen de VRT een andere opdracht. De gemiddelde mobiliteitsgraad was 2,1%. (In 2017: 4,7%)

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.