5.1.1. VRT als digitaal koepelmerk

5.1.1.1. De VRT ontwikkelt een videoplatform

VRT NU is het online videoplatform van de VRT, waarop de kijker gratis naar het aanbod van VRT-televisie en videofragmenten van VRT-radio kan kijken. De programma’s worden live gestreamd en zijn te bekijken tot 30 dagen na de uitzending,bij reeksen is dat tot 30 dagen na de uitzending van de laatste aflevering.

Gebruikers met een Belgisch adres kunnen over heel Europa (in dit geval: EU + Liechtenstein, IJsland en Noorwegen) kijken naar alle programma’s op VRT NU. (Als zij willen kijken buiten Europa, dan kan dat enkel voor eigen producties en niet voor aangekochte programma’s. De VRT beschikt immers niet over de budgetten om de rechten wereldwijd aan te kopen.) Studenten en leerkrachten Nederlands uit het buitenland die VRT NU willen gebruiken, konden sinds 1 november 2018 bij de VRT daartoe een aanvraag indienen.

De kijkgewoontes van de Vlaming evolueren en de VRT evolueert mee. De kijker van 2018 verwachtte meer flexibiliteit dan voorheen en wilde kijken waar en wanneer hij/zij dat zelf wou. In 2018 zette de VRT in op de uitbouw van VRT NU en het gebruiksgemak ervan voor de kijker. Gebruikers kunnen onder meer hun favoriete en recente programma’s bijhouden (programma’s volgen) en verder kijken waar ze voordien gestopt zijn bij het kijken naar een programma. Op 1 augustus 2018 werd de app van VRT NU (eerst in bèta-versie) gelanceerd voor mobiele apparaten.

VRT NU breidde haar niet-lineair aanbod uit (naast het aanbod van recent lineair uitgezonden programma’s).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.