4.2. Aangescherpte aanbodsmerken met focus op publieke meerwaarde

4.2.1. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep kinderen

De VRT stelt dat het aanbodsmerk Ketnet prioritaire aandacht geeft aan de doelgroep kinderen. De missie van Ketnet is: ‘Ketnet wil een unieke 360°-beleving aanbieden die meegroeit met elk kind in Vlaanderen door de verschillende leefwerelden van het kind met elkaar te verbinden en hen zo te laten opgroeien tot zelfbewuste adolescenten.

Ketnet wil elk kind in Vlaanderen zo goed mogelijk bedienen met een multimediaal aanbod dat afgestemd is op zijn specifieke behoeften en ontwikkeling. Daarom werkt Ketnet met twee subdoelgroepen: kinderen tot 6 jaar (met Ketnet Junior) en kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Het lineaire en digitale aanbod van Ketnet Junior werd uitgebreid. Op televisie kwam er, naast het ochtendblok op het Ketnet-kanaal, een namiddagblok bij op het kanaal van Canvas. Op digitaal vlak kreeg Ketnet Junior een eigen reclamevrij kanaal op YouTube en bijkomende toepassingen in de Ketnet Junior-app (zoals een geprogrammeerde afspeellijst en een aanbod per Ketnet-personage).

Ketnet bracht informatie en cultuur op kindermaat en steunde kinderen in hun ontwikkeling met een educatief aanbod.

Fictie van eigen bodem was een belangrijk onderdeel van het Ketnet-aanbod. De nieuwe reeks Campus 12 verbond de wereld van het boksen met die van theater en zang. Buck was een ‘coming of age’-verhaal waarin de echte en de digitale wereld samenvloeiden. Buck kreeg een duurzaamheidslabel van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor zijn inspanningen op het vlak van energie-, afval- en CO2-reductie bij de productie. Een innovatief spel van de reeks (met “augmented reality”) was als gratis app beschikbaar. Er waren nieuwe afleveringen van de realistische fictiereeks 4eVer (over de vriendschap tussen vier tieners) en de detectivereeks De regel van 3S.

Het online aanbod van Ketnet was divers. De website bood een kijkservice, nieuws en informatie en creatieve spel- en doe-activiteiten. Ketnet verspreidde zijn aanbod (en geregeld exclusief) via de apps van Ketnet, Ketnet Junior en Karrewiet, en de YouTube-kanalen van Ketnet en Ketnet Junior. De interactieve online gemeenschap van Ketnet telde eind december ongeveer 25.000 actieve gebruikers met een beveiligd Ketprofiel (cfr. supra). De videoclip Stip na stip van de Ketnet-actie Move tegen pesten was in 2018 de “meest trending video” op YouTube in België. (Bron: Volgens de YouTube Rewind ranking, de jaarlijkse lijst van de “meest trending video’s” op YouTube.)

Naar aanleiding van de nieuwe AVG-regelgeving, lanceerde Ketnet een privacy-website met voor kinderen bevattelijke uitleg over privacybeveiliging, gegevensbescherming en veilig internetgedrag.

Ketnet organiseerde acties en evenementen om de band met zijn publiek te versterken en om kinderen aan te moedigen tot engagement. Daarvoor werkte het kindermerk geregeld samen met maatschappelijke actoren. Enkele voorbeelden:

  • De actie Move tegen pesten Stip it mobiliseerde kinderen en volwassenen tegen pestgedrag door hen uit te nodigen om een Manipest te ondertekenen (een belofte om zich te engageren tegen pesten) en met vier stippen op hun hand een duidelijk signaal te geven tegen pesten (samen met vzw Kies kleur tegen pesten).
  • De pet op tegen kanker was een sensibiliserende actie over kanker (samen met Kom op tegen kanker).
  • De Duivelse +school-actie riep kinderen op om creatieve initiatieven te nemen rond pleegzorg (samen met Pleegzorg Vlaanderen).
  • Publieksevenementen zoals Ketnet Musical: Team U.P., Het gala van de Gouden K’s, de Ketnet Zomertour en de Ketnet familiedag (waarbij Ketnet samen met de Gezinsbond focuste op de sterke band tussen kinderen en hun grootouders).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.2. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep jongeren

De VRT stelt dat met het aanbodsmerk MNM VRT specifieke aandacht aan de doelgroep jongeren gegeven wordt. De missie van MNM is dan ook: ‘MNM creëert een ontspannende omgeving voor jonge mensen, die elkaar op weg helpen in een complexe maatschappij (start to live your life).’

MNM richt zich op jongeren. Het merk wil hen ondersteunen en op weg helpen in onze maatschappij. Het merk bereikte volgens het Totaalbereik ondezoek in 2018 28,8% van de Vlamingen op weekbasis via de verschillende platformen. MNM bereikte in 2018 op weekbasis 664.679 Vlamingen die niet door een ander radionet van de VRT wordt bereikt. Daarvan waren er 254.584 jongeren (tussen 12 en 24 jaar). (Bron: CIM-Radiostudie) Die band met vooral scholieren, studenten en nieuwe Vlamingen realiseert MNM door aandacht voor maatschappelijke thema’s uit hun leefwereld.

MNM bracht, in samenwerking met de VRT-nieuwsdienst, nieuwsuitzendingen afgestemd op zijn doelgroep. MNM lanceerde MNM NWS voor de online en sociale media. Het nieuwsmerk bevatte korte nieuwsfragmenten gemaakt op maat van jonge luisteraars. Daarnaast belichtten thema-uitzendingen gebeurtenissen of evoluties uit de actualiteit of de leefwereld van jonge mensen. Thema’s die in 2018 aan bod kwamen waren onder meer de gemeente- en provincieraadsverkiezingen, leren & langdurig ziek zijn, en het zoeken naar werk.

Generation M was aanwezig zowel op radio als online, met GenerationM.be. Het aanbod sneed relevante thema’s aan voor de jonge luisteraars, zoals afkomst & jeugdbewegingen, seksuele beleving en afval verminderen.

MNM programmeerde zijn “sportweken”, waarbij het in verschillende programma’s aandacht had voor minder bekende sporten, zoals hockey, curling, rugby en boksen.

Als hitzender investeerde MNM in hitlijsten zoals MNM Dance50 en MNM Urban50 en ondersteunde hij jong talent via projecten zoals Start to dj. Populaire muziek en “urban music” waren de muziekgenres die centraal stonden in het muziekaanbod van MNM en dienden als gemene deler tussen jongeren met verschillende achtergronden.

In 2018 friste MNM de visuele vormgeving op, onder andere op zijn digitale platformen. De luisterbeleving in de MNM-app werd aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Het merk bracht online verhalen die aansluiting vinden bij de leefwereld van de jonge mediagebruikers. Zo had MNM bijvoorbeeld een reeks van AussemStops, dat een video- en vlogverhaal is rond citytrips in Europa met aandacht voor budgetvriendelijk reizen.

MNM Hits bracht non-stop muziekbeleving als digitaal verlengstuk van MNM, met regelmatig een thema-aanpak zoals MNM1000 en Summertimehits. Het muziekprogramma UrbaNice (over urban muziek) kreeg vanaf 21 maart 2018 een eigen digitale extensie (MNM UrbaNice).

MNM werkte samen met partners die actief zijn in de leefwereld van jongeren en nieuwe Vlamingen. Die samenwerkingen leidden tot mobiliserende acties. Enkele voorbeelden:

  • MNM en zes Vlaamse hogescholen werkten samen aan een studentenproject onder de naam Student Late Night. Jonge mediastudenten volgden zes weken lang een masterclass bij de radiozender. De studenten maakten daarbij een programma dat op antenne werd uitgezonden.
  • Studenten stonden centraal tijdens Marathonradio, een project met studie- en ontspanningstips tijdens de examenperiode. Tijdens de 461 uur radio telde MNM.be dagelijks 40.000 bezoekers. Via de MNM-app werden meer dan 50.000 berichten verzonden. Op Facebook en Twitter waren er 130.000 interacties.
  • MNM ging voor de achtste keer op zoek naar De strafste school. In 2018 focuste de actie op samenwerking en engagement.
  • Samen met de VRT-verkeersredactie organiseerde MNM De verkeersweken, met aandacht voor zichtbaarheid van de zwakke weggebruikers.
  • Met de actie Spread the work gaf MNM, met de steun van VDAB, jongeren onder meer tips om de collegialiteit op de werkvloer te verbeteren.
  • Let’s get digital was een evenement om jongeren in contact te brengen met digitale thema’s zoals technologische evoluties en programmeren.
  • Samen met de Bouwunie zette MNM de #bouwmakkers-actie op om de beroepen in de bouwsector en de knelpuntjobs te belichten.
  • De coolste sportclub van Vlaanderen was een actie samen met Sport Vlaanderen om te zoeken naar de sportclub waar sport en vriendschap het meest hand in hand gaan.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.3. Eén aanbodsmerk heeft een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel

De VRT stelt dat Radio 2 het aanbodsmerk is dat een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel heeft. De missie van Radio 2 is dan ook “Radio 2 is een optimistisch ontspanningsnet dat de wereld veraf en dichtbij helpt te begrijpen en houvast biedt.”

Uit een bevraging bleek dat 50,0% van de Vlamingen vond dat van alle nationale Vlaamse radionetten Radio 2 het meeste aandacht had voor Nederlandstalige muziek. Dit onderzoek is uitgevoerd door het onderzoeksbureau GfK tussen 12 en 19 november 2018 bij 1363 Vlamingen van 15 jaar en ouder. Hieruit blijkt dat 70% van de Vlamingen die hierover een mening hadden, vond dat de VRT voldoende aandacht had voor Vlaamse muziek. In de loop van het jaar kwamen een honderdtal Vlaamse artiesten een nummer live brengen in programma’s zoals De weekwatchers, De madammen, De popcollectie, De volgelingen en De zoete inval. Radio 2 ondersteunde de Vlaamse muziekproductie met evenementen als De eregalerij in Oostende, Zomerhit in Blankenberge en De Vlaamse 100 live op de Vlaamse feestdag in Brussel. De Vlaamse artiesten Will Tura, Bart Peeters, Lady Linn en Yannick Bovy brachten hulde aan Nat King Cole in een live-uitzending van het croonerprogramma The ratpack. Radio 2 werkte, samen met Sabam en Kunstenpunt, verder aan de ontsluiting van het Vlaamse muzikale erfgoed met Vivavlaanderen.be, het online-archief over Vlaamse muziek en artiesten.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.