2.3.3. De VRT zet meer in op documentaire

2.3.3.1. De VRT investeert jaarlijks in de coproductie van minimaal 15 afleveringen documentaires, waarvan minstens de helft auteursdocumentaires (one off-documentairefilm of afleveringen van reeksen)

De VRT investeerde in in 2018 in de coproductie van 21 documentaires: 15 documentaires in reeksverband en 6 op zichzelf staande documentaires werden in 2018 gecoproduceerd en uitgezonden. Alle 21 waren auteursdocumentaires en zijn tot stand gekomen met de steun van het VAF.

Op zichzelf staande documentaires: Land of the Enlightended, Sunnyside, Rabot, We Will Remember Them, Zie mij doen en Totems en taboes.

Documentaire reeksen: Reset, Er was eens en Ademloos.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.2. De VRT ontwikkelt een strategisch plan inzake documentaire. Ze pleegt hierover (uitdagingen, opportuniteiten, kwaliteitsnormen, ...) twee keer per jaar overleg met de sector en het VAF

Canvas wil de partner van de Vlaamse documentairesector zijn. Ze heeft hiervoor in 2016 een strategisch plan ontwikkeld dat de visie, missie en programmatie beschrijft (zie volgende paragraaf). In dit kader pleegde ze in 2018 ook regelmatig overleg met de sector en het VAF. Het management overlegde geregeld met producenten. De VRT overlegde in 2018 twee keer over het beleid rond documentaires met sectororganisatie Flanders Doc (op 23 mei en 27 september) en twee keer met het VAF (5 en 20 juni). Er was overleg met documentaire-experten van andere EBU-omroepen tijdens de festivals Sunny Side of the Doc in La Rochelle en het IDFA-festival in Amsterdam (norm: 2 keer).

Canvas wil het publiek inspireren dat bewust op zoek is naar meer duiding en verrijking, nieuwe inzichten en eigenzinnige, verrassende content. Om daarin te slagen is documentaire een belangrijk aspect. Canvas zal er dan ook op blijven inzetten. Bij een documentaire is de “signatuur” van de maker belangrijk (vormelijk en inhoudelijk). Hij/zij staat midden in de wereld en heeft een grote betrokkenheid om thema’s die zich vandaag opdringen en die meer dan ooit relevant zijn op een geloofwaardige manier te capteren en over te brengen. Dit kan ook betekenen dat dit op een artistieke, expressieve manier gebeurt (culturele onderwerpen komen hier dus ook aan bod). Maar steeds met een groot en oprecht engagement.

Volgens de VRT is de opdracht die in de Beheersovereenkomst 2016-2020 staat een vertrekpunt, maar de ambitie van Canvas rijkt verder:

  • blijven inzetten en investeren en het verder aanscherpen van de kwaliteit op basis van transparant gedefinieerde criteria: diversiteit, innovatie, relevantie, publieke meerwaarde, creativiteit, jong talent,…;
  • het leggen van nieuwe accenten in de juridische aanpak en financiële aanpak, een aangepast rechten- en windowbeleid, transparantie, het optreden als promotionele partner in binnen – en buitenland;
  • een actief overleg en dialoog met de sector.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.3. Minimaal één aanbodsmerk heeft aandacht voor documentaire in prime time, incl. auteursdocumentaire

De VRT stelt dat het de visie en ambitie van Canvas rond documentaires zich vertaalde in een prominente plaats in het uitzendschema. Canvas programmeerde documentaire reeksen dagelijks in prime time van maandag tot en met woensdag en op zondag (omstreeks 22u). Meer bepaald betreft het interne producties, externe producties, aankoopprogramma’s én coproducties met het Mediafonds (VAF). Genres als exploratie, geschiedenis, human interest, current affairs, cultuur en natuur kwamen aan bod. Enkele voorbeelden hiervan zijn Rabot, Land of the Enlightend en We Will Remember them.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.4. De VRT is op minimaal 2 Europese / internationale festivals aanwezig met het oog op het ondersteunen van Vlaamse documentaire in het buitenland

De VRT was aanwezig op Sunny Side of the Doc in La Rochelle (25 juni) en het IDFA-festival in Amsterdam (18 november) om Vlaamse documentaires in het buitenland te ondersteunen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.