1.4. Aandacht voor diversiteit in personeelsbeleid

1.4.1. Streven van de VRT m.b.t. de samenstelling van het personeelsbestand

De VRT heeft de opdracht om tegen 2020 verder te werken aan een diverser personeelsbestand met betrekking tot vrouwen, personen met een arbeidshandicap en nieuwe Vlamingen.

Personen met een handicap zijn: personen die een invaliditeitsuitkering ontvangen; personen met een attest van de arbeidsarts die re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte; personen die 6 maand aaneensluitend ziek geweest zijn en bij terugkomst re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte, en die een van de attesten uit de andere categorieën kunnen voorleggen.

Nieuwe Vlamingen hebben minstens 1 ouder die geboren is buiten de EU-15.

De VRT stelt dat dit een groeipad is waaraan ze continu aan werkt. Om meer vrouwen, mensen met een beperking of mensen een migratieachtergrond aan te trekken, ondernam de VRT in 2018 een aantal acties vooral naar jongeren toe, zoals:

  • Jongeren met een diverse afkomst werden uitgenodigd voor een bezoek aan de VRT.
  • De VRT ging naar de jongeren toe (bijvoorbeeld op scholen of jobbeurzen).
  • Met het evenement VRT NXT lab wilde de VRT jongeren die een schoolkeuze moeten maken voor het hoger onderwijs of op zoek zijn naar werk inspireren om voor een job in de mediasector te kiezen. De doelstelling van het evenement was om de drempel te verlagen voor jongeren, hun mediavaardigheden te laten ontdekken en ontwikkelen en een netwerk van mediamakers op te bouwen.
  • De VRT hield bij schoolstages rekening met jongeren met een migratieachtergrond. 24 van de 382 stagiairs in 2018 (6,3%) had een migratieachtergrond. Op 20 december organiseerde de VRT een netwerkevenement VRT-schoolstages en diversiteit voor de verantwoordelijken voor diversiteit van de hogescholen, waarbij de werking van de VRT rond schoolstages werd toegelicht.

Ook intern werkte de VRT via verschillende projecten rond diversiteit. De VRT zette in op sensibilisering via de Trofee Diversiteit met prijzen voor goede praktijken in het aanbod rond diversiteit. Onder meer bij Ketnet en VRT NWS werden workshops over diversiteit georganiseerd. Het VRT-diversiteitsteam gaf advies aan onder meer de redacties van Radio 2, Radio 1 en VRT NWS en nam deel aan redactievergaderingen om te kijken hoe zij diversiteit aan bod kunnen laten komen in het aanbod.

De VRT stelt dat ze sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming zelf niet verder de aanwezigheid van personen met een migratie-achtergrond of een beperking in haar personeelsbestand monitorde. Gelet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming, stelt de VRT dat ze, vanuit het voorzichtigheidsbeginsel, ervoor koos om (voorlopig) geen specifieke gegevens te registreren over personen met een beperking.

De VRT stelt dan ook dat ze geen gegevens meer kon bijhouden over personen met een beperking. Daardoor stelt de VRT dat zij hierover ook niet over rapporteren (streefcijfer: 1,8% tegen 2020).

Cijfers voor personen met een migratie-achtergrond waren volgens de VRT wel beschikbaar via de Vlaamse Overheid. (Via het rijksregisternummer en de sociale kruispuntrechtbank worden de gegevens anoniem bijgehouden.) Eind december 2018 had 3,3% van de VRT-medewerkers een migratie-achtergrond (ten opzichte van 3,4% eind 2017 met de eigen telling).

Het aandeel vrouwen in het VRT-personeelsbestand bedroeg eind december 2018 39,6% (streefcijfer 2020: 40%, in 2017: 38,7%). In het midden- en hoger kader steeg het percentage vrouwen naar 39,1% (streefcijfer: 33% tegen 2020, in 2017: 35,5%).

De performantiemaatstaf dient tegen 2020 behaald te worden. Wegens het ontbreken van gegevens inzake personen met een beperking in het personeelsbestand van de VRT kan de VRM voor dit onderdeel van de performatiemaatstaf geen uitspraak doen over de vooruitgang in 2018.

1.4.2. De VRT organiseert 10 bezoldigde opleidingsstages per jaar zolang evenredige arbeidsdeelname niet is bereikt

De VRT streeft er naar om ook voor schoolstages jongeren met een migratieachtergrond aan te trekken. Op 20 december organiseerde de VRT een netwerkevenement VRT-schoolstages en diversiteit voor de verantwoordelijken voor diversiteit van de hogescholen, waarbij de werking van de VRT rond schoolstages werd toegelicht.

De VRT stelt dat 10 mensen met een arbeidshandicap of een migratieachtergrond in 2018 een bezoldigde ervaringsstage deden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.