3.3.2 Televisie

Het bekijken van tv-programma’s brengt voor de consument een aantal kosten met zich mee:

  • de eenmalige infrastructuurkost, bestaande uit de aanschaf van een tv-toestel en ontvangstapparatuur (settopbox, schotelantenne,…)
  • een eventuele abonnementskost voor infrastructuur (bv. huur settopbox)
  • de elektriciteitskost die kan variëren afhankelijk van tv-toestel en het gekozen platform
  • een eventuele abonnementskost (die uit verschillende componenten bestaat)
  • een “pay per view” kost verbonden aan niet-lineair tv-kijken

Om televisie te kunnen kijken heeft de klant eerst en vooral een tv-toestel nodig. Zoals figuur 73: Prijsevolutie televisietoestellen (2004 = 100%) aantoont, daalt de prijs voor tv-toestellen voortdurend.

Figuur 73: Prijsevolutie televisietoestellen (2004 = 100%) - tekstuele beschrijving figuur 73

Bron: FOD economie

Het elektriciteitsverbruik waarmee een klant rekening moet houden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het scherm en type toestel (oudere plasma-tv’s of LCD-televisies gebruiken meer stroom dan LED-tv’s), het feit of er al dan niet digitaal gekeken wordt (settopboxen voor digitale tv verbruiken energie; zelfs in stand-by modus kunnen ze een aanzienlijke kost veroorzaken).

ENERGIEVERBRUIK TELEVISIES

Naast de kosten voor de aanschaf van een televisietoestel, verbruikt het toestel ook dagelijks aan energie. Fabrikanten zijn sterk bezig met het verminderen van het stroomverbruik van tv’s. In 2011 werd er een Europees energielabel ingevoerd voor televisies.

Het stroomverbruik van tv’s hangt in de eerste plaats af van de gebruikte beeldtechnologie van het toestel. Plasmatoestellen verbruiken het meeste stroom, gevolgd door LCD’s. LED-toestellen verbruiken het minste. Daarnaast is ook ouderdom belangrijk. Naarmate het toestel ouder is, is het elektriciteitsverbruik hoger. Maar dit neemt niet lineair toe.

Indien de consument een digitale televisie met decoder bezit, loopt de energieprijs verder op door het stroomverbruik van de decoder.

Ter vervollediging illustreert onderstaande figuur 74: Evolutie kostprijs elektriciteit (2004 = 100%), dat de kostprijs van elektriciteit gedurende de laatste 9 jaar met zo’n 44,67% is gestegen (2004 = 100%).

Figuur 74: Evolutie kostprijs elektriciteit (2004 = 100%) - tekstuele beschrijving figuur 74

Bron: FOD Economie

Ten slotte zal de klant, indien hij meer dan enkel de publieke omroep VRT via DVB-T wil bekijken, moeten opteren voor een tv-abonnement. Figuur 75: Evolutie prijzen basisabonnement tv geeft de evolutie weer van de prijzen sinds 2005 die de verschillende dienstenverdelers in het Nederlandse taalgebied aanrekenen. In deze periode is er een duidelijke opgaande evolutie van de prijzen.

Figuur 75: Evolutie prijzen basisabonnement tv (basisabonnement + auteursrechten; excl. BTW)[113] - tekstuele beschrijving figuur 75

 


[113] In 2013 startte Base Company met Snow, een triple-play aanbieding met internet, televisie en vaste telefonie. Televisie is niet apart verkrijgbaar. De prijs van het basisabonnement voor televisie is niet bekend.