8.1. Herziening Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten - onafhankelijkheid van toezichthouders

Op 25 mei 2016 heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd met het oog op de herziening van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.

Een groot aantal voorstellen die door ERGA in 2015 met het oog op de herziening van de richtlijn werden gedaan, werden daarin overgenomen. Daarbij gaat het onder andere om voorstellen met het oog op een betere bescherming van minderjarigen tegen schadelijke content, maar ook om voorstellen om de onafhankelijkheid van de mediatoezichthouders in de EU-lidstaten te versterken en om ERGA verruimde en duidelijk afgelijnde bevoegdheden te geven en formeel als volwaardige gesprekspartner te erkennen en een duidelijk statuut te geven.

De Vlaamse Regulator voor de Media verwelkomt het voorstel zoals het door de Europese Commissie werd gepubliceerd.

De Vlaamse Regulator voor de Media hecht vooral grote waarde aan de verankering van de onafhankelijkheid, zoals die in het voorstel is opgenomen omdat in een aantal Europese landen die onafhankelijkheid dreigt te worden uitgehold.  

Zo werd op 7 januari 2016 in Polen een nieuwe mediawet van kracht. Deze wet perkt de onafhankelijkheid van de Poolse publieke omroep in. Tegelijkertijd werden de Poolse toezichthouder een aantal belangrijke toezichtsbevoegdheden op de openbare omroep ontnomen.

In Griekenland werden op één na alle leden van de toezichthouder ontslagen en werd een deel van de bevoegdheden terug naar het beleidsniveau getransfereerd. Hierdoor werden de werkzaamheden van de toezichthouder lange tijd bemoeilijkt doordat om politieke redenen geen nieuwe bestuurders werden benoemd.

In Kroatië heeft de Regering aan het Parlement voorgesteld om alle leden van de mediatoezichthouder te ontslaan.  De voorzitster van de toezichthouder zag zich in die omstandigheden verplicht om haar ontslag in te dienen.

Daarnaast kwamen er ook signalen uit  Cyprus, Bulgarije en Roemenië waaruit bleek dat de onafhankelijkheid van de toezichthouders onder zware druk stond of in het gedrang dreigde te komen.

De Vlaamse Regulator voor de Media beklemtoont het belang van de onafhankelijkheid en integriteit van de media. Regulatoren moeten erop toezien dat de actoren binnen het medialandschap voldoen aan de regels, maar ook dat hun rechten worden gewaarborgd. Dat kan alleen als mediatoezichthouders onafhankelijk zijn en over voldoende middelen beschikken om hun doelstellingen te bereiken.