4.5. Beslissing 2016-044 : VRT gewaarschuwd voor partijdige en onevenwichtige berichtgeving (De Afspraak - Canvas)

De VRM ontving een klacht van Jan Penris, Federaal Volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang, tegen de uitzending van het programma ‘De Afspraak’ (17 mei 2016, 20u30 – CANVAS).

De klacht betreft het programma-item over de selfies van de 22-jarige Zakia Belkhiri. Zij kreeg in het weekend voorafgaand aan de uitzending heel wat aandacht in de pers en op sociale media door haar selfies met politicus Filip Dewinter en andere Vlaams Belang-manifestanten bij de protestactie ter gelegenheid van de Muslim Expo Belgium.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen meent dat niet kan worden aangetoond dat de openbare omroep een inbreuk heeft begaan op het discriminatieverbod uit het Mediadecreet (artikel 39, eerste lid) en dat de omroep het Vlaamse Belang minder gunstig zou bejegenen dan andere ideologische strekkingen.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen is wel van oordeel dat er in deze zaak een gebrek is aan onpartijdigheid bij de berichtgeving van VRT. Het hele item, met inbegrip van de inleiding en het nawoord van de presentator heeft een ondertoon die niet als onpartijdig en evenwichtig kan worden beschouwd. Met name door de suggestieve woordkeuze en de vooringenomen vraagstelling, waarbij onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen commentaar en feitelijke berichtgeving, geeft het programma-item de indruk een boodschap uit te dragen die partijdig is ten nadele van het Vlaams Belang en bij uitbreiding de klager.

De VRT wordt hiervoor gewaarschuwd.