4.3. Beslissing 2016-035 : Klacht tegen VTM (VTMNieuws) ongegrond verklaard

De VRM ontving een klacht tegen NV Medialaan. De klacht heeft betrekking op het ‘VTMNieuws’ (2 april 2016 – 13u). Volgens de klager zijn “ …de decretale voorschriften inzake onpartijdigheid [overtreden]” bij de uitzending van het item: ‘Hooligans provoceren – verboden manifestatie’ tijdens het ‘VTMNieuws’, doordat hijzelf en een groep actievoerders “[…] volkomen vooringenomen, in strijd met de werkelijkheid en partijdig werd[en] voorgesteld als ‘hooligans’ die uit zouden zijn geweest op een ‘confrontatie met de politie’”.

Volgens de klager heeft Medialaan de manifestatie en de inhoud van zijn verklaringen op geen enkele manier onpartijdig benaderd, met namen door hem voor te stellen als “hooligan” en was de journaliste enkel geïnteresseerd in haar vooraf vastgelegde overtuiging.

Bij de toetsing van een uitzending aan de verplichting tot politieke en ideologische onpartijdigheid moet de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen zich beperken tot het nagaan of de gemaakte inhoudelijke keuzes op een redelijke en objectieve manier kunnen worden verantwoord, dit zonder zich evenwel in de plaats van de omroeporganisatie te stellen.

De kamer besluit dat de door Medialaan gemaakte keuzes bij de verslaggeving in kwestie redelijk en objectief worden verantwoord.

De klager is als woordvoerder van de actievoerders bovendien uitgebreid aan het woord gelaten tijdens het bewuste nieuwsitem, waardoor de reportage niet eenzijdig, maar wel evenwichtig en onpartijdig is opgebouwd, met aandacht voor de verschillende standpunten.

De VRM verklaart de klacht ontvankelijk, doch ongegrond.