3.2. Overzicht van de beslissingen

De algemene kamer van de VRM doet uitspraak op basis van ingediende klachteen ambtshalve onderzoek of op verzoek van de Vlaamse Regering.

Het kaderbesluit monitoring van 14 juli 2014 laat toe dat op bepaalde tijdstippen en/of op basis van steekproeven gerichte controles worden uitgevoerd aangaande de naleving van de regels inzake reclame, telewinkelen, sponsoring en boodschappen van algemeen nut op radio en televisie. Het is de onderzoekscel van de VRM die de monitoringsopdrachten uitvoert. In het onderzoeksrapport legt de onderzoekscel haar bevindingen voor aan de algemene kamer van de VRM. Het is de algemene kamer die beslist welke bevindingen in een ambtshalve onderzoek worden betrokken. Wanneer een omroeporganisatie het onderwerp uitmaakt van een procedure op tegenspraak, krijgt zij inzage in de bevindingen van de monitoring. De omroeporganisatie krijgt dan de mogelijkheid om haar argumenten kenbaar te maken, zowel schriftelijk als mondeling (tijdens de hoorzitting). De algemene kamer neemt vervolgens een beslissing in de voorliggende zaak.

Om een efficiënte controle toe te laten op de naleving van de regelgeving is decretaal bepaald dat de Vlaamse omroeporganisaties hun uitzendingen gedurende 1 maand moeten bewaren en aan de toezichthouder moeten bezorgen wanneer hen dit gevraagd wordt.

De VRM beschikt daarnaast op kantoor over eigen opnameapparatuur voor gerichte controles en doet sedert 2007 ook een beroep op het bedrijf Nielsen. De samenwerking met dit bedrijf laat toe om simultaan zes zenders gedurende zes tot twaalf uren ononderbroken te monitoren. 

Sedert 2011 beschikt de VRM ook over een performant multi-beam antenna systeem met ontvangst van alle free-to-air zenders op zes diverse satellieten.

In 2016 werden 345 monitoringsopdrachten uitgevoerd bij de openbare, regionale en particuliere televisie-omroeporganisaties. Er waren 319 opnamemomenten bij de openbare en particuliere radio-omroeporganisaties. Op basis van deze monitoringsopdrachten kunnen beslissingen genomen worden door zowel de algemene kamer als de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen.

Uit het overzicht van de opgelegde sancties van de algemene kamer blijkt dat in 2016 14 waarschuwingen werden uitgesproken en voor 112.500 euro aan administratieve geldboetes werd opgelegd. Er werden ook 6 erkenningen van lokale radio-omroeporganisaties ingetrokken.

Opgelegde sancties televisie:

 

Opgelegde sancties televisie
NaamAantal waarschuwingengeldboete (euro)
 2BE 1 7.500
ATV 
AVS

Dobbit TV

2.750 
 JIM2.500 
Njam! 
PlattelandsTV 
Ring TV 500 
RTV1-
STORIES TV-2.000
Studio 100 TV1-
TV Limburg2500
VIER-30.000
Vitaya-7.000
VTM-50.000
vtmKzoom17.500
Totaal14110.250

 Opgelegde sancties radio:

Opgelegde sancties radio
NaamGeldboete (euro)Intrekken erkenning
Radio Atlantis750-
Radio P.R.O.S.1.500-
VZW Arendonk FM-1
VZW EVRO-1
VZW V.W.B.-NOORD-1
VZW H Radio-1
VZW Organisatie voor Regionale Culturele Informatie Loksbergen (ORCI Loksbergen)-1
VZW Radio Stad Hoogstraten-1
Totaal2.2506