KPI 6. De VRT besteedt aandacht aan levensbeschouwing, religie en zingeving middels een vast onderdeel in een wekelijks radioprogramma, minstens 1 podcast, en regelmatige aandacht in video-aanbod (inclusief televisieaanbod).

De publieke omroep wil er zijn voor iedereen in Vlaanderen. Daarom ondersteunt zij het pluralisme in onze samenleving door onder andere aandacht te besteden aan levensbeschouwing, religie en zingeving in haar aanbod.

Voorbeelden uit 2022:

  • Levensbeschouwelijke aandacht was structureel verankerd in Touché (Radio 1) en aanwezig in diverse andere radioprogramma’s, zoals Voorproevers (Radio 1), Wijs (Radio2), Generation M (MNM), de reeks Hannah Arendt (Klara) en Berg & dal (Klara).
  • Diverse podcasts hadden een levensbeschouwelijke dimensie, zoals Nest (Radio 1), Bless the Mess (MNM), Vraag het aan Rika (Radio 1) en Mistlicht (Radio 1).

Deze podcasts waren te vinden op VRT MAX waar ook een programmacategorie levensbeschouwing beschikbaar is.

  • Ook in het video-aanbod ging aandacht naar levensbeschouwing, religie en zingeving, onder meer in De vier seizoenen van Caroline Pauwels (Canvas), De inzichten (Eén), Marry Me – Marry My Family (Canvas), Inside the Vatican (Canvas) en in breed toegankelijke programma’s zoals Durf te vragen (Eén), Zorgen voor mama (Eén), Taboe (Eén), Restaurant misverstand (Eén), Taxi Joris (Canvas) en De afspraak (Canvas). Er werd hard gewerkt aan de voorbereiding van een levensbeschouwelijk programma Mijn God waarbij Phara De Aguirre vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen laat samenwerken om mensen met existentiële vragen te helpen en te begeleiden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.